Friday 24 May 2013

Jumaat [25/5/2013] - Sambal Udang Kering


Teks  :  Sarimah Deeply Adzrina


Hari ini saya ingin berkongsi resepi Sambal Udang Kering.  Masakan yang paling senang dan mudah juga makanan kegemaran kami sekeluarga.

Jika dimakan dengan nasi panas atau roti memang sesuai sekali.



Bahan-Bahannya:-
 
 

1 Paket sederhana Udang Kering ] di rendam dan ditumbuh jangan terlalu hancur

10 Ulas Bawang Putih ] ditumbuh 

5 Biji Bawang Merah yg sederhana besarnya ]ditumbuh

2 Biji Bawang Besar (bawang holland) ] dihiris bulat-bulat

2 Inci Halia ] ditumbuk 

2 Cubit asam jawa [boleh juga menggunakan asam keping 2 keping]

4  Sudu besar [sudu lauk] cili kering [elok guna cili kering yang digiling sendiri]

Garam

Gula [agak-agak ada rasa manis-manis sedikit disebabkan kita meletakkan air asam jawa atau asam keping]

Minyak Masak [ biar lebih sikit supaya nanti sambal udang itu tak kering sangat ] 




Koleksi Peribadi



Cara-Cara Membuatnya:-


  1. Panaskan minyak masak kedalam kuali.
  2. Masukkan bawang putih, bawang merah, bawang besar (holland) yang dihiris tadi serta halia sambil kacau perlahan-lahan sehingga bau wangi bawang itu naik dan kekuning-kuningan.
  3. Masukkan cili kering tadi dan kacau perlahan-lahan serta kecilkan api agar cili dan bahan-bahan tadi tidak hangus.
  4. Bubuh air asam jawa atau asam keping itu dan biarkan kan sehingga cili kering itu betul-betul masak.
  5. Bubuh garam dan gula secukup rasa
  6. Apabila cili kering tersebut dah betul-betul masak, baru lah masukkan udang kering yang telah ditumbuk tadi dan kacau sehingga betul-betul sebati dengan udang kering tersebut.  Kalau sekiranya terlalu kering, bubuh sedikit air dan biarkan sehingga udang kering itu masak dan minyak nya naik.
  7. Sambal udang kering ini tak boleh terlalu kering mesti biarkan ada minyak timbul agar sambal udang tersebut elok.
  8. pastikan secukup rasa dan sekiranya anda memang suka bubuh aji no moto dibolehkan.  Ikut cita rasa masing-masing





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...